Pracovní činnosti

Předmět PRACOVNÍ ČINNOSTI seznamuje žáky v osmém ročníku se zásadami zdravé výživy a také s kulturou stolování. Ale především učí děti zvládnout praktickou přípravu jednoduchých pokrmů.

Tento trénink základních dovedností v teplé i studené kuchyni se stává v záplavě naukových předmětů pro většinu děvčat a kluků oblíbeným dobrodružstvím. Je pro ně přímočarou výzvou: Dokážu to uvařit (upéct) skoro tak dobře jako moje máma, táta nebo babička?

Naše škola dokázala získat pro PRACOVNÍ ČINNOSTI mimořádně kvalitní lektory, kteří bez nároku na honorář předváděli dětem z osmých tříd své kuchařské umění.

V loňském školním roce s námi vařil čínskou vegetariánskou specialitu Petr Dashan Čech, originální kuchař

s praxí v Asii a překladatel z čínštiny. Jiný druh nepříliš složitého asijského pokrmu předváděl bývalý žák naší školy a kuchař ze školní kuchyně Petr Tančinec. Romskou specialitu zvanou pišoty připravovala spisovatelka Iveta Kokyová. Občanské sdružení V Remízku skvěle reprezentovala Dagmar Pokornátradičními vánočními cukrovinkami. Kolegyně učitelky zastupovala nezapomenutelná Marie Hrochová s výtečnými variacemi na téma lívanečky. Tím však výčet originálních osobností nekončí. Do tajů studené kuchyně – zejména obložených chlebíčků nás

zasvěcovala Kateřina Kůstková z hotelu Radisson Blu (dříve slavný ALCRON)Praha. Obdivovanou osobností školní kuchyňky se rovněž stal majitel a šéfkuchař známé restaurace ROZMARÝN v Radotíně Václav Horký. Odskočil si ze svého podniku, ve kterém týden co týden mění na jídelním lístku nabídku světových i tuzemských specialit. Dokázal osmákům vykouzlit

pohodovou atmosféru, bezkonkurenční burgry, osmačkám pak výbornou pizzu a jako bonus to vše podbarvil muzikou, kterou poslouchá nejraději.

Věřte, nebo nevěřte, ale opravdu dobrý kuchař se učí i u konkurence. Proto nechyběly dvě exkurze. První směřovala do Braníka do Střední školy gastronomické a hotelové. Naši žáci se proměnili v barmany a v krátké době dokázali připravit atraktivní nealkoholický míchaný nápoj. Druhá exkurze byla tou pomyslnou sladkou třešničkou na dortu. Umožnila nám ji diplomacie paní Kateřiny Kůstkové. Díky přímluvě u jejího šéfa jsme nahlédli do míst, kam nemá veřejnost přístup, do kuchyně restaurace hotelu Radisson Blu Alcron. Provázel nás člověk, který se pyšní jako jeden z mála v České republice opakovaným (!) ziskem slavné michelinské hvězdy: Roman Paulus, šéfkuchař restaurace Alcron (zákazníkům obchodů Lidl ho netřeba představovat).

-pb-