Sibiřské pelmeně

Suroviny

Těsto:

  • 500 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • voda
  • 1 vejce na potírání 

Náplň:

  • 500 g vepřového plecka bez kosti
  • 500 g hovězího předního bez kosti
  • 200 g cibule
  • pepř
  • sůl
  • tuk
  • voda nebo vývar
  • 3 dl zakysané smetany
  • 200 g másla
Postup přípravy

Z mouky, vody, vajec a soli připravíme tužší těsto a necháme půl hodiny odpočívat.

Mezitím na rozpáleném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme umleté maso, sůl, pepř, podle potřeby podlijeme vývarem a krátce podusíme. Poté necháme vychladnout.

Těsto vyválíme na 1 – 1,5 milimetru široký plát a potřeme rozšlehaným vejcem. Na polovinu těsta rozložíme kopečky masové náplně vzdálené od sebe přibližně 2-3 centimetry, přikryjeme druhou polovinou a prsty přitiskneme pečlivě kolem každého kopečku náplně. Pomocí formy vykrajujeme pelmeně, které vaříme ve slané vodě deset minut.

Podáváme polité máslem nebo zakysanou smetanou.